Fido satsar på blockbusters | Fido

Warning: Illegal string offset 'custom_page_theme_template' in /storage/content/27/2008927/vfxsverige.com/public_html/wp-content/plugins/custom-page/custom-page.php on line 345

Following article is in Swedish…

Fido satsar på blockbusters

Mattias Lindahl och Kaj Steveman har stora planer för Fido.

VFX Med avstamp i ett jobb för den amerikanska storbudgetfilmen ”Kick-Ass” planerar det svenska effektföretaget Fido att plocka hem fler utländska blockbusterkontrakt och att mer än fördubbla antalet anställda.

Efter ett visst funderande över varför ingen någonsin klätt sig som en superhjälte och gett sig ut på gatorna för att fånga skurkar bestämmer sig en kille i sena tonåren för att det är precis det han ska göra. Där har ni ingången i den amerikanska (även om regissör, manusförfattare, huvudrollsinnehavare, mm är britter) ungdomsäventyractionfilmen ”Kick-Ass” med svensk premiär idag fredag.

Filmen innehåller, precis som många andra i samma genre, en hel del effekter av olika slag. Och här finns två kopplingar till det stockholmsbaserade företaget Fido*. För det första landade Fido-kontraktet på att göra en 1,5 minuter lång bakgrundsberättelse i serietidningsform som finns med i filmen. För det andra har filmens Visual Effects Supervisor (dvs högsta hönset för hålla ihop effektbiten), svenske Mattias Lindahl, nyligen sagt upp sig från Londonföretaget Double Negative och istället börjat på – ja, just det – Fido.

Med erfarenhet från filmer som ”Harry Potter och halvblodsprinsen”, ”Änglar och demoner”, ”Batman Begins” och en BAFTA-nominering (brittiska Oscarsgalan) för jobbet med ”Bourne Ultimatum” har Mattias Lindahl nu tagit klivet över till Fido och jobbet som VFX Supervisor.

Varför lämna högbudgetprojekten i London och börja på Fido?
– Jag har varit borta från Sverige i 13 år. Jag vill göra något nytt och jag ville hem, säger Mattias Lindahl.

Var det du som kontaktade Fido eller Fido som ringde dig?
– Det var de som kontaktade mig.


Så långt söder ut på Södermalm i Stockholm man kan komma ligger den kulturminnesmärkta fastigheten “Ryska smällen” där Fido håller till. Namnet kommer av att bomber fälldes av sovjetiska flygplan precis bredvid huset på kvällen och natten mellan den 22 och 23 februari 1944.


Det är ett öppet kontorslandskap som gäller på Fido.


Alla effekter görs inte i datorerna. I källaren har Fido en verkstad för skapandet av mer fysiska effekter. Den här figuren heter Vlad byggs för pilotfilmen ”Crazy Rabbit”, en dockfilm för vuxna som förhoppningsvis skall bli en långfilm.


Mattias Lindahl och Kaj Steveman på var sin sida om giraffen från ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen”.
Alla Fidofotografier: Fredrik Zillén


Bild från filmen “Kick-Ass” som har svensk premiär idag, fredag.
Foto: Nordisk FIlm

Mattias Lindahl är född i Skåne, uppvuxen i Leksand med föräldrar från Västergötland, har pluggat i Skellefteå och bott utomlands sedan 1990-talet. Så att försöka lista ut var Mattias Lindahl kommer ifrån genom hans dialekt är inte helt lätt. Båda föräldrarna arbetade i reklambranschen och när Mattias växte upp såg han det som helt naturligt att han också skulle göra det en dag. Han gick på ett mediegymnasium och läste till grafisk designer. Allt med siktet inställt på en framtid inom reklam.

Då och då under en levnad inträffar för de flesta en specifik händelse som kastar livet i en ny riktning. En sådan dag hade Mattias Lindahl 1993, eller om det var1994 (han svävar lite på målet om exakt år). Han hade i alla fall under sin utbildning blivit allt mer intresserad av att göra videoproduktioner. Och just den här speciella dagen satt Mattias Lindahl med sin Mac och ville ha lite coola förtexter i 3D till en film han gjort.
– Då kände jag: fan vad kul det här är.

Och på den vägen är det. Efter studier i datorgrafik på Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå fick han först anställning på en avdelning för animation på Lego i Danmark. Efter ett par år flyttades avdelningen till London. Väl där lämnade Mattias Lego för att börja jobba med film och gjorde ett par byten av arbetsgivare. De senaste åtta åren har han alltså arbetat med specialeffekter för film på det brittiska företaget Double Negative (som inte arbetar med reklamfilm).

Under tiden i den brittiska huvudstaden har Mattias Lindahl sett användningen av datoreffekter bara öka.
– Idag är det väldigt få filmer som inte använder effekter. Det gäller även kärleksdramer.

Double Negative har också dragit nytta av den ökade efterfrågan och expanderat rejält under 2000-talet. När Mattias började där för åtta år sedan hade företaget 30 anställda. Nu är det närmare 800, vilket gör dem störst i Storbritannien och en av de största i världen i sin bransch. Och flera av de anställda är svenskar. Mattias Lindahl har själv gjort ett par vändor till sin gamla skola i Skellefteå och rekryterat ny personal direkt från utbildningen.
– Vi producerar folk i världsklass. I England märkte jag att svenskar har bra rykte. Man gillar svenskars attityd. Vi är bra på att avsluta arbetet och vara stolta över vårt jobb. Så finns det många här som har ett högt tekniskt kunnande.

Nu har Mattias Lindahl endast jobbat på Fido sedan februari. Men han har redan slagits av skillnaderna i sättet att arbeta mellan olika länder. I Sverige (i alla fall på Fido) är strukturen mycket mer demokratisk medan hans tidigare arbetsplatser i Danmark och Storbritannien har varit betydligt mer hierarkiska.
– Det kan ha med storleken på företagen att göra. För att strukturera större projekt måste det nog var mer hierarkiskt. Det går inte på den nivån att alla får tycka om allting hela tiden.

Ser du några fördelar med den svenska modellen med en mer platt organisation?
– Det är mer gemytligt. Folk känner sig mer ansvariga och inte som en liten kugge i ett stort maskineri. Även nya får säga sitt och det blir roligare att komma till jobbet.

Till stor del handlar Mattias Lindahls arbete nu om att få in större jobb och sedan stå som ansvarig för arbetet som utförs. Han vill självklart fortsätta att jobba med stora projekt.
– Det är ofta de stora projekten som är utvecklande. Vi vill göra större och häftigare filmer. Gör vi det kan vi också locka kunnigt folk. Det finns många kunniga svenskar ute i världen, säger Mattias Lindahl.

Att Mattias Lindahl vill ha in kunniga människor i Fido ska inte ses som kritik mot dem som redan är anställda. För planen är att växa. Eller fortsätta växa, kanske man ska säga. 2001 bestod Fido av sex personer. Nu är de 22 fast anställda plus en del frilansare. I verkstaden arbetar just nu sex personer, till största delen projektanställda. Omsättningen ligger på nästan 20 miljoner kronor och under förra året kom 90 procent av uppdragen från andra länder än Sverige, till största delen från Tyskland och Portugal.
– Att växa är inte det primära. Men ska vi få in roligare, mer spännande och intressanta uppdrag så måste vi växa, säger Kaj Steveman som är en av delägarna i Fido och jobbar som creative producer.

Vad hoppas du att rekryteringen av Mattias Lindahl betyder?
– Att större produktioner känner en större trygghet i att anlita Fido, säger Kaj Steveman.

Hur ser Fido ut om fem år?
– Vi hoppas på att vara en av Europas toppstudios, framför alla på djur. Så är vi 60 personer i ett ”dream team” med många svenskar som kommer hem med projekten och vi har en omsättning på 70-80 miljoner, säger Kaj Steveman.

Enligt Kaj Steveman och Mattias Lindahl står sig Fido väldigt bra i den internationella konkurrensen när det gäller kvaliteten i arbetet. Så har de också en konkurrensfördel – priset. Till exempel är lönenivåerna i Sverige inte alls på samma nivå som i London vilket gör att Fido kan hålla nere kostnaderna, och därmed priset, jämfört med många konkurrenter, säger Mattias Lindahl.

Mattias, i början av din karriär blev du inspirerad av filmer som ”Jurrasic Park” och ”Terminator 2”. Filmer som satte en helt ny standard när det gäller effekter. När kommer nästa ”killer application” som förändrar special effects-världen?
– Det har redan kommit med ”Avatar”. Den har tagit allt, inte minst 3D, till en helt ny nivå.

När det gäller 3D menar Mattias Lindahl att många i branschen just nu går och väntar på box office-siffrorna för filmen ”Clash of the Titans” som hade amerikansk premiär förra fredagen, tre dagar efter Filmnyheternas besök på Fido**. ”Clash of the Titans” är inspelad som en vanlig film och sedan omvandlad till 3D i postproduktionen, ett arbetssätt som är betydligt billigare än att filma direkt i 3D, men som inte ger lika bra kvalitet.
– Det är typ 2,5D, säger Mattias Lindahl.

Hur är det när du går på bio, kan du till exempel se en film som ”Avatar” och se något annat än effekterna?
– Nja, då har jag lite svårt att hänga med i handlingen. Jag sitter och tittar på helt andra saker.

Och för dig som under hela läsningen har undrat varför de heter Fido kommer förklaringen från Kaj Steveman här:
“När Fido bildades var det många bolag med djurnamn. Giraff film, Pingvin film, Spindel film och så vidare. Då dök namnet Fido upp som en spinn-off på det temat. Dessutom betyder Fido trofast och lojal på latin och det tyckte vi var en bra beskrivning av vårat bolag.”

* ”Kick-Ass” har ytterligare en koppling till Sverige förutom Fido. Chloe Moretz som spelar ”Hit-Girl” är med i nyinspelningen av ”Låt den rätte komma in” där hon spelar vampyrtjejen Eli, eller Abby som hon heter i ”Let me in” som har planerat releasdatum den 1 oktober i USA.

via

Fido satsar på blockbusters – Filmnyheterna – nyheter, analys, debatt om film och filmbranschen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.